Uitkomsten gemeenteavonden Uitkomsten gemeenteavonden
Wat is daarvoor nodig?

1. Onze kern: geloof, verbinding en respect
Onze kerk is gebouwd op het geloof in Jezus Christus als Verlosser en de Bijbel als Gods Woord. Dat is de basis waar we elkaar in vinden. Over andere geloofspunten kunnen verschillen bestaan, en dat is oké. We veroordelen elkaar niet, maar respecteren en waarderen die diversiteit. Iedereen is welkom – of je nu zoekt, twijfelt of zeker bent in je geloof.

2. Samen bouwen aan een open en veilige kerk
Om echt samen kerk te zijn, is het belangrijk dat we elkaar zien, naar elkaar luisteren en respectvol omgaan met verschillen. Daarom willen we hier actief aan werken:
- Leiderschap met aandacht voor iedereen zodat gesprekken en besluiten op een open en eerlijke manier verlopen.
- Bewust omgaan met onze woorden – de manier waarop we binnen de gemeente praten, vooral over gevoelige onderwerpen, heeft impact. We willen elkaar niet buitensluiten, maar ruimte geven aan verschillende perspectieven.

3. Duidelijke en herkenbare gedragsafspraken
Samen zorgen we voor een sfeer van respect en vertrouwen. Om dat concreet te maken:
- We stellen gedragsafspraken op die helpen om op een goede manier met elkaar om te gaan.
- Deze worden zichtbaar opgehangen in de kerk, als een vriendelijke herinnering aan hoe we met elkaar omgaan, net zoals huisregels in een gezin.

4. Predikanten: ruimte voor persoonlijke verbinding
- Op dit moment zijn er 4 predikanten. Daarbij is één predikant meer klassiek-confessioneel.* georiënteerd en de drie anderen meer confessioneel-progressief.** Om ervoor te zorgen dat er in de gemeente voor iedereen herkenning en aansluiting is, is het uitgangspunt om deze balans te behouden.

5. Balans in het preekrooster
- We zorgen voor balans in het preekrooster.
- Voor de invulling van de diensten worden eigen predikanten eerst ingeroosterd. In eventuele ‘gaten’ in het preekrooster zal, passend bij het thema/soort dienst, in preekvoorziening worden voorzien.

6. De praktijk: hoe zorgen we dat dit werkt?
Om deze plannen niet alleen op papier te laten bestaan, maar ook echt uit te voeren, kijken we naar:
- Beleid en afspraken – ons beleidsplan biedt de mogelijkheid om elke vier jaar te evalueren en bij te sturen.
- Een duidelijke structuur – door een goed doordacht organisatorisch model kunnen we zorgen dat iedereen zijn plek vindt, en dat waardevolle initiatieven niet verloren gaan.
- Cultuurdragers in de gemeente – een open en veilige cultuur ontstaat niet vanzelf. Dit vraagt om mensen die hier bewust mee bezig zijn en het goede voorbeeld geven, zowel in leidinggevende rollen als in de bredere gemeente.

Kort gezegd: we willen een kerk zijn waarin iedereen zich thuis kan voelen, met respect voor verschillen en aandacht voor wat ons verbindt. Samen geloven, samen groeien, samen kerk zijn.

*Een klassiek-confessionele predikant is een dominee die zich sterk richt op de klassieke geloofsbelijdenissen en traditionele theologische overtuigingen binnen het christelijk geloof.
Kenmerken van een klassiek-confessionele predikant:
 Geloofstrouw aan de belijdenisgeschriften – zoals de Heidelbergse Catechismus, de Nederlandse Geloofsbelijdenis en de Dordtse Leerregels.
 Bijbel als onfeilbaar Woord van God – een sterke nadruk op de autoriteit en betrouwbaarheid van de Bijbel.
 Behouden van traditie – voorkeur voor klassieke liturgie, psalmen of gezangen en een duidelijke, gestructureerde preekopbouw.
 Duidelijke zonde- en genadeprediking – een preek waarin bekering, vergeving en het verzoenende werk van Jezus Christus centraal staan.
 Waakzaam tegenover moderne theologische ontwikkelingen – terughoudend tegenover theologische vernieuwingen of aanpassingen aan de tijdgeest.

Hun prediking is vaak Bijbelgetrouw, met een diepe eerbied voor Gods Woord en de belijdenisgeschriften.

**Een confessioneel-progressieve predikant is een dominee die trouw blijft aan de kern van het christelijk geloof en de klassieke belijdenissen, maar deze op een eigentijdse manier toepast en ruimte biedt voor theologische ontwikkeling en maatschappelijke veranderingen.
Kenmerken van een confessioneel-progressieve predikant:
 Verbonden met de geloofsbelijdenissen – zoals de Apostolische Geloofsbelijdenis en de Heidelbergse Catechismus, maar met oog voor nieuwe inzichten en interpretaties.
 Bijbel als inspiratiebron – de Bijbel wordt serieus genomen, maar niet altijd letterlijk gelezen; er is ruimte voor historische en contextuele uitleg.
 Open voor theologische vernieuwing – bijvoorbeeld in ethische kwesties en sociale gerechtigheid.
 Hedendaagse relevantie – preken en kerkdiensten hebben vaak een link met actuele maatschappelijke thema’s, zoals klimaat, armoede en diversiteit.
 Ruimte voor persoonlijke geloofsbeleving – minder nadruk op dogma’s en meer aandacht voor ieders individuele geloofsweg.
 Meer eigentijdse liturgie – naast klassieke elementen kunnen ook moderne liederen, muziek encreatieve werkvormen een plek krijgen.

Ze streven naar een kerk die geworteld is in de traditie, maar met een open blik naar de toekomst.

Namens de regiegroep
Gerko Warner, Gerry Westerhof, Erna Martens, Rijk Stobbelaar, Jacob Heikens en Marinus Dunnewind
 
terug